מה חשוב לדעת כשיוצאים לצילום שביל החלב
מתי מצלמים את שביל החלב
שביל החלב מופיע בשמי הלילה בחצי הכדור הצפוני בערך בין חודש מרץ לחודש אוקטובר. במהלך התקופה, המופע שלו שונה. בתחילת "עונת שביל החלב" הוא יופיע מאוד מאוחר בלילה, ומאמצע העונה הוא יופיע במהלך כל הלילה.
בתחילת העונה הוא מופיע שוכב (קשתי) ובהמשך עומד.
אנחנו יכולים לבדוק מתי הוא מתחיל להופיע באמצעות אפליקציות המציגות את שמי הלילה לפי שעה, כמו photopills ואחרות.
איפה מצלמים את שביל החלב
את שביל החלב מצלמים באזורים חשוכים מאוד. באיזורים מוארים אי אפשר לראותו, ובאזורים עם חושך וזיהום אור, רואים אותו בצורה לא טובה, גם בצילום. הפרעות האור השונות צובעות ומסתירות חלקים מהשמים, ולכן נבחר אזורים חשוכים מאוד. בהמשך המאמר פירוט מסודר של המקומות בהם כדאי לצלם את שביל החלב.
אם אתם רוצים להצטרף ללילה שבו תלמדו ותשפרו יכולות בצילום שביל החלב – סדנאות צילום שביל החלב מתקיימות באזורים המומלצים, וצריך לבחור את הסדנה המתאימה לכם. אל תחכו שהסדנאות יתקיימו היכן שאתם גרים – כדי לצלם את שביל החלב תמונה יפה, צריך להתאמץ, בד"כ מדובר בנסיעות של 2-3 שעות מאזור המרכז.
לרשימת האזורים בהם מומלץ לצאת לצלם את שביל החלב בישראל לחצו כאן
איזה ציוד מתאים לצילום שביל החלב
שביל החלב נראה בעין עדין, ולכן כדי לראות אותו טוב במצלמה – אנחנו פותחים צמצם, מעלים את האיזו משמעותית, ופותחים את התריס לחשיפה ארוכה. לציוד שאנחנו בוחרים יש חשיבות משמעותית –
את שביל החלב אפשר לצלם גם בסלולאר (!!). אבל לא מומלץ. כל מצלמת DSLR או מירורלס פשוטה תתאים יותר. לעדשות יש חשיבות הרבה יותר מאשר למצלמה – ככל שמפתח הצמצם פתוח יותר – התמונות יצאו ברורות יותר, לכן, עדשות 2.8 ומטה (2, 1.8, 1.4) יתאימו מאוד.
אפשר לצלם את שביל החלב גם עם עדשות במפתח צמצם 3.5-4, אבל במקרים כאלו נצלם באיזו גבוה ולהגביר את הרעש הדיגיטלי בתמונה. אם זו ההתנסות הראשונה שלכם – אפשר עם מצלמה פשוטה, ובהמשך לשפר ציוד כדי לקבל תמונות יפות יותר.
הטווחים המומלצים לצילום שביל החלב הם 14MM-24MM. ככל שניקח עדשה מקרבת יותר (35MM ומעלה) נראה פחות חלקים מהשביל, ולכן עדיפה עדשה רחבה.
חצובה – ככל שהיא יותר "כבדה" ויציבה – יותר טוב.
כיוון מצלמה לצילום שביל החלב
שימו לב – אלו הם כללי אצבע לצילום שביל החלב עם נוף, לא צילום אסטרונומי. לכל כלל יש יוצאים מן הכלל, ושיטות חישוב שונות לזמן פתיחת התריס, שאליהן לא נתייחס במאמר הזה. ההנחיות מתאימות למי שיוצא לצילום ראשוני בתחום צילום שביל החלב.
כללי האצבע לצילום השביל – עם עדשות F2.8
צמצם – הכי פתוח שאפשר, מהירות התריס כ-30 שניות,
איזו בטווחים של 4000-6400.
בעדשות בהן מפתח הצמצם פתוח יותר – אפשר להוריד את האיזו ואת זמן הצילום
קביעת הפוקוס בצילום שביל החלב
נקבע את הפוקוס במצב אין סוף. אם לא בטוחים היכן בעדשה ממוקם האין-סוף, אפשר להתמקד על אובייקט מואר רחוק במיוחד, לוודא בהגדלה שאכן התמונה בפוקוס – ואז לכוון את המצלמה אל הכיוון בו אנו רוצים לצלם.
מקומות מומלצים לצילום שביל החלב בישראל
עוגן בצילום שביל החלב
בד"כ נחפש עוגן לתמונה. עץ יפה, מבנה או כלי תחבורה יכול לשמש כעוגן לתמונת שביל חלב מוצלחת. שימו לב לשמור טווח סביר מהעוגן שבחרתם, כדי שהתמונה תהיה חדה ומפוקסת לכל מרכיביה
ההסתובבות בלילות בשמורות הטבע אסורה, לכן מומלץ להתמקמם מראש בחניוני הלילה החשוכים לתצפיות כוכבים יפות.
אזורים מתאימים לצילום שביל החלב בישראל
צילום שביל החלב בדרום
הטובים ביותר – חניוני הלילה המוסדרים באזור מכתש רמון ודרומה, עד נחל פארן.
במקומות הבאים אפשר, אך הם עם זיהום אור שיכול להופיע בתמונה:
חניון לילה עין עבדת, שיבטה, עזוז, תמנע.
צילום שביל החלב במרכז
אפשר לצלם במרחק סביר מהמרכז, עם זיהום אור –
אזור צפון ים המלח – חניון לילה חווארי מצדה.
צילום שביל החלב בצפון
חניוני לילה ברמת הגולן.